Saker som vi svenskar tar för givet



Min vackra, min Vasilis



I Torsdags fick vi besök från Aten. Som svensk kan man lätt ta saker för givet, dels för att vi är uppväxta här och för oss är allt som vårt avlånga land erbjuder fullt normalt. Det är inte för ens man träffar folk från andra länder man får ett perspektiv på hur bra vi faktiskt har det! För att lista någtra saker som våra Grekiska vänner förundras över:

1. Skog! Grönt! oh att få omges av en sån underbar natur och allt som den erbjuder oss. De trodde mig inte riktigt när jag berättade att blåbären jag bakat pajen av kom från skogsdungen brevid huset..

2. Att dricka vatten från kranen. Även om vi försäkrade de om att det går utmärkt att dricka vatten från kranen så var de ändå lite skeptiska.

3. Barnbidrag. Att vi får hela otroliga 1050:- i månaden / barn. Kan tyckas snålt tycker vi men det är en stor skillnad mot att få 100 Euro om ÅRET! i Grekland. Att vi har gratis barnvård med alla vaccinationer är även de en förmån som vi inte betalar extra för.

4. Samt föräldraledighet. Att vi får hela 480 dagar betald föräldraledighet. Vilken Lyx att få spendera så mycket tid med våra barn och få betalt för det!

Samt några saker som de (inklusive min man tycker vi gör lite konstigt.. )

1. Sylt, marmelad och gelé till det mesta.
2. Såser.. allt ska ha sås och helst sylt också.
3. Att vi äter så mycket frukost. Cigg och kaffe, det är standard frukosten i Grekland..
4. Att vi äter våra måltider så tidigt på dagen. middag kl 17-18 är mycket underligt.

Men de har haft en trevlig vistelse, shoppat souvenirer i gammla stan, gått barrunda med Memory Garden och ätit köttbullar med mos, lingonsylt och gräddsås. De har även vågat sig på Nyponsoppa och prinsesstårta.
Köpt massvis med Marabou choklad och grillkrydda haha!!
Ikväll blir det svensk fotboll på Råsunda och sedan bär det av tillbaka till Grekland.

Kommentarer:

1 Fifi:

skriven

Haha känner exakt igen det där. Kan du grekiska och pratar du grekiska med din son?



Giasou!

Kommentera här: