Pastitsio




Här kommer receptet på en äkta Grekisk husman!

Den blev super bra! Fast lite lägre än vad den brukar då jag har en låg panna till vår nya ugn..
Egentligen borde den varti ungefär dubbelt så hög mot vad den är på bilden.
Detta recept räcker till ca 8-10 personer!

Jag delar receptet i 4 delar efter ingredienser + utförande för att underlätta.

1. Köttfärssås:

500g Nötfärs
1 röd lök
1 paket passeradetomater
Salt + Peppar + Oregano

Finhacka löken och stek tilsammans i en stekpanna
låt stå och små puttra på låg värme medans du gör resten..


2. Pasta:

500 g Pastitsio pasta
50 g smör

 Koka pastan i 5 liter vatten i ca 10 min.
Pastan jag använder är special för just denna maträtt och finns att köpa i "turkaffärer"
 i typ Skärholmen där de importerar direkt från grekland.. om inte kan man använda Penne.

När den är färdikokt, häll av vattnet noggrant, det ligger ofta kvar "innuti" pastan och blanda med smöret.
Detta för att pastan inte ska klibba ihop, om det gör det så är allt förstört..

3. Bechamel

100 g smör
2.5 dl Vetemjöl
1 Liter Mjölk
4 Ägg
50 g Riven ost
Salt+ Peppar

Smält smöret på medel temperatur i en kastrull. Tillsätt Mjölet långsamt under rörande.
Tillsätt sedan mjölken gradvis och vispa konstant så att det inte bildas klumpar..
Tillsätt äggen och rör runt försiktigt på låg värme, (vill inte ha ägg röra av det..)
Lägg i osten sist och rör runt tills det har smält.


4. Slutförande

Smöra en långpanna och lägg två rader med pasta.
Häll över köttfärsen och sprid ut till ett jämnt lager.
Lägg på resterande pasta och avsluta med Bechamelen i ett jämnt lager.
Lägg i ugnen på ca 150 grader i 45 minuter..

( lägga färdikokt mat i ugnen tänker ni? Japp. Dels för att Bechamelen ska stamma til sig och bli fast och
dels för att ...ja... Greker gillar sin mat död! Det måste vara väl igenomkokt haha.. )



Nå de som sa att Grekisk mat är lättlagad mat har inte ätit "Riktig" Grekisk mat.. haha.. det är många prosedurer och måånga ingredienser.. och inte är det GI mat direkt!

På skoj så har jag räknat ut näringsvärdet på denna maträtt...(8-10 portioner!)

Näringsvärde per protion (ca 250 g)

Kolhydrat:   46.4 g
Protein:       22.4 g
Fett:              18.3 g
Kcal:                 451


Lycka till!




Kommentarer:

1 jeanette:

skriven

Mums, detta måste jag göra. Tycker om grekisk mat.

Kommentera här: